Είναι γνωστό ότι, όταν κάποιος χρήστης έρχεται για πρώτη φορά σε επαφή με το διαχειριστικό του Google Analytics, τρομάζει από τον μεγάλο όγκο δεδομένων που αντικρίζει. Ωστόσο, ο πλούτος των πληροφοριών που μπορείς να βρεις στο εν λόγω on-line tool και η δυνατότητα αξιοποίησής τους προς όφελος σου, στο τέλος θα σε κάνουν να το αγαπήσεις!
Αναμφισβήτητα, αξίζει να ασχοληθείς έστω με τα βασικά Reports του Google Analytics, καθώς με αυτό τον τρόπο, θα διαπιστώσεις βασικά στοιχεία για την ιστοσελίδα σου και το πώς αυτή αποδίδει.
Στο παρακάτω άρθρο θα βρεις οδηγίες για το πού μπορείς να βλέπεις τα σημαντικότερα Reports στο Google Analytics, ώστε να κατανοήσεις καλύτερα την επισκεψιμότητα του site σου, και άλλα συναφή metrics.
Hint: Βασική προϋπόθεση είναι να διαθέτεις τουλάχιστον 1 λογαριασμό χρήστη στο Google Analytics και να είναι συνδεδεμένος με την ιστοσελίδα σου.
Αν ξεκίνησες να χρησιμοποιείς πρόσφατα το Google Analytics, οι πιο σημαντικές μετρήσεις είναι οι εξής:
Για καλή σου τύχη, το Google Analytics περιλαμβάνει όλα τα παραπάνω metrics σε μια καρτέλα με όνομα «Επισκόπηση». Υπάρχουν και πολλά άλλα metrics που μπορείς να προσθέσεις ή να παρακολουθείς στο μέλλον, αλλά προς το παρών ξεκινάμε με τα βασικά.
Ο καλύτερος τρόπος για να παρακολουθείς την επιτυχία στα πλαίσια της ιστοσελίδας σου, είναι συγκρίνοντας την επισκεψιμότητα ανά περιόδους. Καθώς θα περνάει ο καιρός και θα συλλέγεις όλο και περισσότερα δεδομένα, θα είσαι σε θέση να συγκρίνεις αυτά τα δεδομένα από μήνα σε μήνα, τρίμηνο σε τρίμηνο και από έτος σε έτος.
Παρακάτω θα δεις πως μπορείς να βρεις μια γενική επισκόπηση της απόδοσης της ιστοσελίδας σου (συμπεριλαμβανομένων και των παραπάνω μετρήσεων) και πως θα προχωρήσεις στη σύγκρισης των δεδομένων με την πάροδο του χρόνου.
Μέσα στην καρτέλα Επισκόπηση, θα πρέπει να δίνεις προσοχή σε κάθε μια από τις μετρήσεις, σε καθημερινή βάση. Σε ένα πολύ βασικό επίπεδο, αυτές είναι οι μετρήσεις που περιγράφουν την εμπλοκή των χρηστών με την ιστοσελίδα σου.
Οι μετρήσεις που θες να παρουσιάζουν ανοδική πορεία με την πάροδο του χρόνου, και εκφράζουν την επιτυχημένη απόδοση της ιστοσελίδας σου, είναι οι παρακάτω:
Από όλες τις μετρήσεις, το μόνο που δεν θες να δεις να αυξάνεται είναι το Ποσοστό Εγκατάλειψης. Ανάλογα με τον τομέα δραστηριοποίησης σου, ένα υγιές ποσοστό εγκατάλειψης δεν πρέπει να είναι πάνω από 70-80%.
Εάν είναι σαφές ότι οι επισκέπτες δεν είναι ευχαριστημένοι με την ιστοσελίδα σου, θα πρέπει να εξετάσεις την βελτίωση του σχεδιασμού της. Αν παρ’ όλα αυτά δεν παρατηρήσεις κάποια άνοδο στην επισκεψιμότητα (από μήνα σε μήνα) θα πρέπει να εξετάσεις και την βελτιστοποίηση στις μηχανές αναζήτησης (SEO).
Ένα ακόμη σημαντικό report που όλοι οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων θα πρέπει να δίνουν προσοχή, είναι οι πηγές επισκεψιμότητας. Για σχετικά νέες ιστοσελίδες, πιθανόν να αντικρίσεις μόνο 4 πηγές επισκεψιμότητας:
Direct Traffic: Οι επισκέπτες που φτάνουν στην ιστοσελίδα σου, πληκτρολογώντας τη διεύθυνση URL του ιστοτόπου σου στο πρόγραμμα περιήγησης (browser) ή μέσω σελιδοδείκτη.
Organic Traffic: Οι επισκέπτες που φτάνουν στην ιστοσελίδα σου από μια μηχανή αναζήτησης.
Referral Traffic: Οι επισκέπτες που φτάνουν στην ιστοσελίδα σου από μια άλλη ιστοσελίδα που έχει ένα link προς το site σου.
Social Traffic: Οι επισκέπτες που φτάνουν στην ιστοσελίδα σου από ένα δίκτυο μέσων κοινωνικής δικτύωσης (social media, πχ Facebook, LinkedIn, Twitter κ.α.).
Ωστόσο, είτε τις βλέπεις είτε όχι, οι περισσότερες πηγές κυκλοφορίας θα εξαρτηθούν από το SEO και τη στρατηγική marketing που ακολουθείς. Παρακάτω θα δεις το πως μπορείς να βρεις τις κύριες πηγές επισκεψιμότητας σου μέσα από το Google Analytics:
Δεν υπάρχει κανένας γενικός κανόνας σχετικά με το πόση κίνηση πρέπει να προέρχεται από κάθε πηγή επισκεψιμότητας. Το ιδανικό είναι να υπάρχει ένα ισορροπημένο μίγμα όλων των τύπων.
Αν διαπιστώσεις ότι από μια συγκεκριμένη πηγή προέρχεται αυξημένη κίνηση, τότε θα πρέπει να ερευνήσεις τί μπορείς να βελτιώσεις και στις άλλες πηγές επισκεψιμότητας.
Ένα ακόμα πολύτιμο report που πρέπει να παρακολουθείς είναι οι λεγόμενες Landing Pages ή αλλιώς Σελίδες Προορισμού. To report αυτό θα σου δείξει ακριβώς ποιες είναι οι σελίδες που «προσγειώνονται» πρώτα οι επισκέπτες σου.
Δίνοντας προσοχή στα στατιστικά των Σελίδων Προορισμού, θα σε βοηθήσει να καταλάβεις αν το περιεχόμενο των σελίδων σου ταιριάζει με αυτό που αναζητά ένας χρήστης.
Για παράδειγμα, αν δεις ένα υψηλό ποσοστό εγκατάλειψης ( πχ 90%), σε μια από τις κορυφαίες Σελίδες Προορισμού, τότε ίσως πρέπει να αναθεωρήσεις το περιεχόμενο και το design της συγκεκριμένης σελίδας.
Ένα υψηλό ποσοστό εγκατάλειψης μπορεί να σημαίνει πολλά πράγματα, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις, δείχνει ότι οι επισκέπτες σου δεν μένουν ευχαριστημένοι με το site σου. Και έτσι αποχωρούν.
Δες πως να παρακολουθείς τις Σελίδες Προορισμού:
Αμέσως, θα δεις μια λίστα με τις κορυφαίες σελίδες στην ιστοσελίδα σου που επισκέφτηκαν οι χρήστες την πρώτη φορά.
Καλό είναι η παρακολούθηση των παραπάνω reports να γίνεται συνήθως σε εβδομαδιαία και μηνιαία βάση, ούτως ώστε να έχεις πλήρη έλεγχο των στατιστικών και της αποδοτικότητας.
Αυτά ήταν τα απαραίτητα Google Analytics reports που κάθε μικρομεσαία επιχείρηση πρέπει να παρακολουθεί. Όσο περνάει ο καιρός και εξοικειώνεσαι όλο και περισσότερο με το θαυματουργό αυτό εργαλείο, τόσο περισσότερες θα είναι οι πληροφορίες που μπορείς να λαμβάνεις και να τις αξιοποιείς προς όφελος σου.
Η βελτιστοποίηση ενός website απαιτεί την παρακολούθηση των παραπάνω reports, στα οποία θα βρεις με τον καιρό απάντηση σε πολλές απορίες που μπορεί να σου είχαν δημιουργηθεί σχετικά με την απόδοση της ιστοσελίδας σου.
Δεν έχετε χρόνο ή σας φαίνεται πολύπλοκο, επικοινωνήστε μαζί μας για να αναλάβουμε εμείς να παρακολουθούμε τα Google Analytics Reports του site σας!
Πηγή: Χρυσός Οδηγός