Το Google Analytics αποτελεί κορυφαία υπηρεσία της Google, που μπορεί να σου παράσχει -δωρεάν- σημαντικές πληροφορίες για την επισκεψιμότητα-ανταποδοτικότητα της ιστοσελίδας σου. Οι πληροφορίες αυτές είναι βασικά στοιχεία που, αν μάθεις να τα παρακολουθείς, μπορεί να σε βοηθήσουν να προβείς σε βελτιωτικές κινήσεις για την online διαφήμισή σου!
Ακολουθούν παρακάτω τα βασικά στοιχεία του Google Analytics:
Είναι ένα σχετικά καινούργιο section, όπου έχεις τη δυνατότητα να παρακολουθείς τι γίνεται στο website σου μια δεδομένη στιγμή.
Μπορείς να δεις σε ποιες σελίδες περιηγούνται οι επισκέπτες σου, πού βρίσκονται, πόσοι είναι, από τι συσκευές έχουν συνδεθεί, ακόμα και αν σε επισκέφθηκαν μέσω πληρωμένης διαφήμισης ή προβολής στα social media κ.λπ.
Έτσι, είναι ουσιώδες να μάθεις να το παρακολουθείς. Για παράδειγμα, έχει αξία όταν έχεις λανσάρει μια προσφορά για ένα σύντομο χρονικό διάστημα ή όταν έχεις ανεβάσει πρόσφατα ένα καινούργιο και ενδιαφέρον περιεχόμενο/blog post.
Το Audience Report αποτελεί ένα από τα 3 βασικά sections των Analytics, που έχει ως στόχο να σου δείξει τα κύρια χαρακτηριστικά των επισκεπτών σου: ηλικία, φύλο, δημογραφικά στοιχεία, συμπεριφορά (νέοι χρήστες έναντι επανερχόμενων, συχνότητα, αφοσίωση), τεχνολογία (πρόγραμμα περιήγησης και συσκευές) κ.ά.
Λόγω του ότι το συγκεκριμένο section αποτελείται από πολλά και διαφορετικά reports, καλό είναι να ξεκινήσεις από τα βασικά και, όσο εξοικειώνεσαι με το εργαλείο των Analytics, να προχωρείς στα πλέον σύνθετα. Για παράδειγμα, προτείνουμε να ξεκινήσεις από τα reports που αφορούν στα δημογραφικά στοιχεία των επισκεπτών σου και τα ενδιαφέροντά τους. Μετά να περάσεις σε αυτά που αφορούν τη συμπεριφορά τους στο διαδίκτυο, όπου θα δεις από τι συσκευές μπαίνουν, ποιον browser χρησιμοποιούν κ.ά.
Σε αυτό το section η Google σού δείχνει τον τρόπο με τον οποίο οι επισκέπτες μπήκαν στο site σου. Από ποια πηγή οδηγήθηκαν εκεί; Ήταν μέσω κάποιας μηχανής αναζήτησης ή μέσω πληρωμένης διαφήμισης;
Επίσης, μπορείς να δεις, αναλυτικά, ποιες ήταν οι πρώτες σελίδες που επισκέφθηκαν και, έτσι, να συγκρίνεις ποιες landing pages έχουν μεγαλύτερη επισκεψιμότητα.
Εδώ είναι, ίσως, το πλέον πολύπλοκο κομμάτι των analytics και αυτό στο οποίο θα στηριχθείς για να καταφέρεις να πετύχεις περισσότερα conversions στο μέλλον. Τα reports, εδώ, δείχνουν ολοκληρωμένα τη συμπεριφορά των χρηστών μέσα στο website σου. Μπορείς να δεις όχι μόνο από ποια σελίδα μπήκαν οι χρήστες, αλλά και όλο το μονοπάτι που ακολούθησαν μέχρι το τέλος της πλοήγησής τους.
Επιπροσθέτως, το κομμάτι αυτό των analytics σου παρέχει πλήρη αναφορά για την ταχύτητα φόρτωσης κάθε σελίδας, καθώς και συμβουλές για να τη βελτιώσεις.
Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι εδώ υπάρχει και η δυνατότητα να συγκρίνεις δύο ή περισσότερες εκδοχές μιας ενέργειας, π.χ. ένα newsletter ή μια landing page, ώστε να κρίνουμε ποια είναι η πιο αποτελεσματική και αποδοτική (A/B testing).
Το section αυτό αποτελεί το παρατηρητήριο των μετατροπών που έλαβαν χώρα στο site σου, όπως για παράδειγμα μια αγορά στο διαδίκτυο ή μια κλήση στην επιχείρησή σου από κινητό τηλέφωνο. Έτσι, μπορείς να μάθεις πόσο κοντά είσαι στους επιχειρηματικούς σου στόχους. Παρακολουθώντας τις μετατροπές, παρακολουθείς, ουσιαστικά, τις ενέργειες των χρηστών που έχουν αξία για την επιχείρησή σου.
Αυτά λοιπόν ήταν τα βασικά στοιχεία του Google Analytics, σε επόμενα άρθρα θα αναλύσουμε περισσότερο το κάθε στοιχείο ξεχωριστά.
Για οποιαδήποτε απορία μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας εδώ.